BN-ers

loekie

Het is geen frustratie hoor, maar het valt me gewoon op, als je bekende Nederlander bent, of BN-er, zoals de koosnaam luidt, dan kun je alles. Het is niet zo dat je gespecialiseerd bent in acteren, of in presenteren, nee, je bent die allround duizendpoot die talent heeft voor werkelijk alle facetten van het vak. Je kunt presenteren, acteren, zingen, je schrijft blogs en boeken. Kortom, je bent geweldig. En natuurlijk, de meesten hebben heel hard moeten werken om te komen waar ze zijn. Blijven volhouden, blijven aanhouden, tot er eindelijk iemand is die het zo vreselijk beu is dat je constant voor zijn deur ligt dat hij je een kans geeft. En als je dan eenmaal over de drempel bent, dan gaat het lopen.

Voor ons, ‘gewone mensen’ is dat toch weleens wat minder goed te begrijpen. Niet alleen hoor je soms zangers een echt valse noot raken, je ziet toch ook heel wat ellende aan zgn. presentatietalent voorbij komen.

En wat dan nog het meeste opvalt, is dat alles wat onze BN-ers meemaken, ook gelijk nieuws is. Wat voor andere mensen bij het leven hoort, is voor een ster een vreselijk traumatische gebeurtenis. De bladen koppen groot “Verdriet voor Linda de Mol bij leeghalen huis van haar moeder.” Dat is zeker een heel heftige gebeurtenis. Alleen, bij bijna iedereen komt er een moment in het leven dat er afscheid genomen moet worden. En dat hoeft niet in de krant, dat is al verdrietig genoeg. Programma’s als RTL Boulevard en Shownieuws brengen zorgvuldig al het non-nieuws in kaart, vaak begeleid door het vakkundige advies van Peter R. de Vries. Een man die zowaar overal verstand van heeft en er een gedegen dossier van bijhoudt. Waarom moet ik dan toch altijd weer aan de magistrale Prof. Dr. Ir. Akkermans denken?

Nu kun je zeggen, ‘kijk dan niet naar die programma’s’, maar zelfs in de meeste praatprogramma’s schuift de man aan. Je kunt niet om hem heen. Hij is er altijd. Of je nu naar Umberto Tan kijkt of naar Eva Jinek, negen van de tien keren zit hij weer aan tafel. Deskundig te wezen. Ook hij is een multi-talent, hij heeft overal verstand van. Met zorgvuldig gekozen bewoordingen geeft hij blijk van zijn enorme kennis en kunde. En ik denk “ga weg!” Zappen helpt niet, hij is alom vertegenwoordigd. Als een ware Messias verkondigt hij zijn woord.

Het is ook eigenlijk logisch dat er zoveel interesse is voor zijn werk. Tenslotte krijgen misdadigers tegenwoordig ook de status van ster en Bekende Nederlander. Hoeveel mensen wilden niet met Willem Holleeder op de foto. En man waar je, volgens het boek van zijn zus, maar liever ver vandaan kunt blijven. Ook een multitalent, maar dan op een gebied waar de meeste mensen gelukkig geen verstand van hebben. Peter R. de Vries wel natuurlijk, maar dat is anders.

Het blijft een bijzondere wereld. Vol met klatergoud. Ik kan met niet voorstellen dat wat wij te zien krijgen echt is. Helaas zijn veel mensen zich daar niet van bewust.

 

 

Advertentie

3 gedachtes over “BN-ers

  1. De spijker op zijn bolletje. Ik volg het nieuws natuurlijk wel maar alles wat riekt naar spelletjes, soaps, groepavonturen en praatprogramma’s komt hier niet binnen. Behalve Boeken op zondagmorgen. Fluks de tv nu aan dus.

    Like

  2. Weer helemaal raak, Machteld!
    Al een jaar onbedoeld geen tv. Nieuws kijk ik via de pc. Heb mij dus al een jaar niet hoeven ergeren aan BNers, domheid of ijdeltuiterij, een jaar met niet één keer lamlendig op de bank hangen of een avond als los zand tussen mijn vingers door zien glijden omdat je toch blijft kijken. Toch maar eens nadenken of deze situatie niet het beste is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.