Ieder zijn mening

Heerlijk, waar mensen zich toch druk over kunnen maken. Je kunt geen krant openslaan of geen social media-site benaderen over iedereen valt over elkaar heen over Johan Derksen, VI, Angela de Jong en al de mensen die vanuit hun expertise daar een zogenaamd gefundeerde mening over hebben. Natuurlijk vaak weer, het blijft mijn stokpaardje, in het meest vreselijke Nederlands.

Een voor mij onbekende maar duidelijke nieuwe ster aan het firmament is Yvonne Coldeweijer, een Youtuber die het heeft over juice. Ik ben een simpele ziel dus ik dacht in eerste instantie dat het weer zo’n vlogger was die je aan de meest verschrikkelijke drankjes wilde krijgen. Van die drankjes die een kleur hebben waarvan je denkt “dat kan nooit voor menselijke consumptie zijn”. Maar nee, juice is roddelpraat.

Nou heeft mijn moeder mij geleerd dat je niet mag roddelen. Iedereen doet het wel eens, dat weet ik ook wel, maar mij geeft het toch altijd een beetje het gevoel van “ik doe iets dat fout is”. Toch heeft deze Yvonne het roddelen tot een ware kunst verheven. Ze schijnt ook wel eens scoops te hebben, poeh. Haar directe concullega’s runnen een YouTube-kanaal dat RoddelPraat heet. Ik weet niet of ik het mag zeggen, maar dan twijfel je toch een beetje aan de intelligentie van de presentatoren. Of ben ik nou gek.

Nou ja, wellicht is er veel geld mee te verdienen. Want hoe was het ook weer, ‘geld dat stom is, maakt recht wat krom is’. Natuurlijk verraad ik nu ook weer mijn leeftijd maar ik blijf toch echt het gevoel hebben dat er iets aan de hand is met onze normen en waarden op dat gebied.

Ik heb de YouTube kanalen zelf nog nooit bekeken. Maar ik moet eerlijk zeggen, ik heb ook nog nooit naar het programma Vandaag Inside gekeken. En als een talkshow gaat over de uitslag van het Songfestival, dan haak ik ook meestal af.

Ieder zijn mening hoor, maar is er niks ernstigers in de wereld aan de hand dan de opgeblazen verhalen van Johan Derksen en de daaropvolgende over elkaar heen buitelende BN’ers (al dan niet zelfverklaard)? Het lijkt me toch van wel. En daarmee wil ik het probleem van ongewenst gedrag niet bagatelliseren, helemaal niet. Maar als we het op deze manier aanpakken, wordt het volgens mij een farce. En daar schiet niemand iets mee op.

Advertentie

2 gedachtes over “Ieder zijn mening

  1. Ik stam nog uit de tijd dat Henk van der Meyden het roddelen over bekende Nederlanders in de grootste krant van NL en later zijn eigen blad ‘Prive’ deed verheffen tot normaal gedrag. Mensen lazen hem nooit, nou ja bij de kapper, maar de oplage van dat blad was op enig moment 500.000 exemplaren groot, en dat elke week! En hij kon mensen maken of breken. Later kwamen daar de Story en soortgelijke uitgaven bij. Op TV zag je de roddelrubrieken verschijnen en kregen veel talkshows de inhoud die paste bij de kleur van de omroep of zender. VI Vandaag is vooral een programma voor hen die de lichte mix van sport en actualiteit graag vermengd zien met pubergedrag. Men neemt het niet zo nauw met die zelfbeperkingen bij andere talkshows waar men alles doet om de linkse partijen niet te irriteren of aan te spreken op hun leugens of overdrijvingen. Vrijheid van Meningsuiting heet dat en ik vind dat we daar zeker na de brute moord op Theo van Gogh pal voor moeten staan. Maar ik heb ook te lang in het journalistieke wereldje rond gelopen om ook even een tegengeluid te willen horen. Hoor en wederhoor. Zo moet dat en ik denk dat daar die zelf benoemde journalisten bij al die YT kanalen de plank mis slaan. Ze kunnen het beter hebben over die sapjes, rokjes of behaatjes, dan over over de schandalen die zij menen te hebben ontdekt van BN’s of soortgelijke types….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.