Kerstspullen

Mijn maatje had altijd een hekel aan kerst. :”Je moet het hele jaar proberen goed te zijn voor anderen”, zei hij dan, “het is alleen maar commercie.” Hij kon ook vreselijk mopperen op de zoetsappige reclames en de radiostations die alleen maar kerstliedjes draaiden. “Ik zal blij zijn als het weer voorbij is.” De extra vrije dagen koesterde hij wel. Lekker samen zijn.

Daarom verbouwden we ook niet het hele huis om in de kerststemming te komen. Natuurlijk was er wel de doos met oude kerstspullen. Die kwam dan ieder jaar weer naar beneden. Er kwamen wel eens nieuwe dingen bij maar het was wel steeds een feest van herkenning. Oh, dat oude vogeltje, dat was nog van thuis. Je kent ze wel, de staartjes worden steeds dunner. Het kleine huisje waar je een waxinelichtje in kon zetten, ook een erfstuk.

Van een tante van mijn maatje hadden we een hele dure kerstgroep geërfd. Handgemaakt en super kostbaar. En volgens mijn maatje ook superlelijk. Hij vond het echt helemaal niks. Ik wel, dus ik zette hem toch neer. Hij moest daar altijd om lachen.

Nu heb ik een kerstboompje gekocht en daar wat lichtjes in gehangen. Meer versiering kan ik op dit moment niet opbrengen. Dat geeft ook niks, dat is prima. Ik steek wel kaarsen aan maar dat is meer om het donkere te verdrijven. Maar als ik eerlijk ben, valt het helemaal niet mee.

Ik zal blij zijn als de feestdagen voorbij zijn.

Advertentie

6 gedachtes over “Kerstspullen

 1. Meer dan logisch!! Ik hoop oprecht dat je wordt omgeven door een sociaal vangnet waar je tenminste het gevoel hebt niet geheel alleen door deze (voor jou) ellendige periode heen te moeten. Overigens vind ik zelf de lichtjes het leukste element van al dat kerstgedoe en is de boel hier op 2/1 a.s. weer opgeborgen…Sterkte!!!!

  Like

 2. Logisch dat je het niet kunt opbrengen.Alles veranderd nu je het alleen moet doen zonder je maatje .Knap dat je het toch doet .gelukkig heb je Stef nog die je wel veel troost kan geven.En Machteld heel veel sterkte.Omarm de warmte die je krijgt van vrienden en familie.

  Like

 3. Wat ben je dapper Machteld. Daar heb ik echt bewondering voor. Het moet verschrikkelijk moeilijk voor je zijn. Elke dag weer maar nog extra met deze dagen. Weet je dat ik (echt!) elke dag aan je denk sinds het moment dat je het grote verlies met ons deelde?
  Ik ga een kaarsje branden voor jou en eentje voor jouw maatje.
  Veel kracht wens ik je
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

 4. Zijn voetspoor is nog overal. In allerlei kleine en grote dingen. Aan de ene kant een grote troost, aan de andere kant benadrukt het wel het gemis. Ze zeggen dat de rauwe pijn en het missen ooit minder wordt. Ik weet niet of het waar is. Maar ik wens het jou en alle anderen die hun geliefde moeten missen van harte toe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.