Wegwerkzaamheden

Heel lang hebben we in onze buurt geklaagd over de kruising. Het was ook heel krap, als er een vrachtwagen door moest, kon je rustig een eindje achteruit rijden. Ooit, maar dat is al jaren geleden, heeft er eens een boottransport klem gezeten. Een mooi jacht, het zou in ons haventje te water worden gelaten. Er was berekend dat het allemaal kon, de vrachtwagen zou de bocht kunnen maken. Maar helaas, waarschijnlijk waren de tekeningen niet helemaal accuraat, de combinatie kwam jammerlijk vast te zitten op de kruising. Het verkeer volledig blokkerend. Ach, het ongemak woog niet op tegen de hilariteit dus veel ergernis was er niet. En nadat er een betonnen muurtje was afgebroken, kon het transport gehavend en wel zijn weg vervolgen. En wij ook, stiekem nog na-lachend.

“Eigenlijk staat dat huis op de hoek ook vreselijk in de weg”, zeiden we tegen elkaar. Maar ja, om nou tegen iemand te zeggen dat hij zijn huis af moet breken, dat is ook weer zowat. Tot op een gegeven moment de bewoners van het bewuste huis waren overleden en de kinderen het huis verkochten, aan de gemeente. Het zou dus toch echt afgebroken worden. We kregen brieven, hadden inspraak, kregen het uiteindelijke plan waaruit de inspraak toch niet bleek en er werd een datum gepland.

De bewuste dag naderde maar er gebeurde niks. Wel werden er bijzondere palen geplaatst. “Weet jij wat dat is?” vroeg ik mijn maatje. Hij schudde zijn hoofd. We deden navraag. En wat bleek, in het huis dat zou worden afgebroken, woonden vleermuizen. En die zijn beschermd. Dus plaatste de gemeente vleermuizenpalen waar ze in konden wonen. Als ze dat ontdekt hadden en waren verhuisd, kon het huis tegen de vlakte. Ik vond het een bijzonder plan want waarom zouden die vleermuizen vrijwillig verhuizen als hun oude onderkomen er gewoon nog stond. Maar daar zouden vast hele knappe koppen over nagedacht hebben. Dacht ik.

Enfin, het duurde weer een paar maanden maar toen eindelijk begonnen de werkzaamheden. Het huis werd afgebroken. Inmiddels ligt ook de hele kruising open. Net als de rest van Brabant, geloof ik. Zelfs de 15 kilometer die ik naar mijn werk moet rijden, kosten me drie kwartier. Als het goed is, is alles eind van de week klaar. En hebben we een overzichtelijke verkeerssituatie. Wel fijn. Maar wel minder bron voor komische verhalen.

En laten we hopen dat het ook allemaal naar tevredenheid van de vleermuizen is.

Advertentie

3 gedachtes over “Wegwerkzaamheden

 1. Alles ten gunste van de moderne tijd. Nu brak men in vroeger tijden al heel wat hoekpanden af, als daar bijvoorbeeld in de 19e/begin 20e eeuw een elektrische tram langs moest of het gebruikte materieel ergens de bocht niet kon maken. Vleermuizen zag men toen nog als ongedierte en had er maling aan. In ons buurt brak men ooit een bedrijfspand (was een goed onderhouden meubelshowroom) af omdat op die plek een brandweerkazerne was voorzien. De gemeente had zoveel tijd nodig om de vergunningen rond te krijgen dat de brandweer uiteindelijk besloot de brandweer uit andere wijken maar verantwoordelijk te maken voor het hier lokale bluswerk. Aanrij-tijden bepaalden dat het stuk grond van die oude showroom nu braak is blijven liggen….Overheden zijn soms echt verantwoordelijk voor kaalslag…

  Like

 2. Eigenlijk wel grappig dat dieren een bouwproject stil kunnen leggen, hè. Ik hoop voor jullie dat er niet iets afzichtelijks en nog veel groters terug komt voor het huis dat in de weg stond…

  Like

 3. Vleermuispalen?
  Het zijn natuurlijke de perfecte bestrijders van muggen en andere stekende insecten!

  De vleermuiskasten onder mijn daklijst zijn nog steeds onbewoond.
  Terwijl er toch vleermuizen in de buurt voorkomen. Wat en waar de slaapplek en/of overwinteringsplek is weet ik niet. Maar ze zijn voor mij van harte welkom!

  Leuke humorisctisch geschreven blogpost

  Dier- en natuurvriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.