Oranjekoorts

Ik ben geen voetbalfan. Dat ligt aan mij, ik verdiep me ook helemaal niet in het spel. Ik ben al lang blij dat ik weet wat ‘buiten spel’ is. En natuurlijk vind ik het wel leuk als Nederland wint. Zo chauvinistisch ben ik dan ook wel weer. Maar als ik zie hoe sommige straten versierd zijn tijdens het EK, brr. Dan ben ik blij dat ik in een hele saaie straat woon.

Wat ik ook zo erg vind, is het feit dat Nederlanders al zeker weten dat het toernooi gewonnen wordt als de eerste wedstrijd nog gespeeld moet worden. “We worden kampioen!” Als dat niet lukt, wordt het natuurlijk omgedraaid, “ze hebben verloren.” En 17 miljoen bondcoaches weten precies waar dat aan gelegen heeft. En hoe het wel gemoeten had.

En dan al die reclames op televisie. Sommige zijn heel geestig, daar moet ik wel om lachen. Ik heb zelfs voor onze hond een juichcape aangeschaft. Maar andere reclames zijn echt tenenkrommend. Vooral als er een voetballiedje in voor komt dat de hele dag niet uit mijn hoofd gaat. Afschuwelijk. En je kunt er niks aan doen. Ik weet wel, dat is ook de bedoeling, maar jongens, wat een ellende. Je zou de winkel in kwestie echt gaan mijden.

Gelukkig kunnen we ons ook mengen in de discussie rond de schermen. Mogen er nu wel of niet grote schermen op de terrassen. Het kan mij eigenlijk niet schelen, ik ga toch niet kijken. Maar de Corona-discussie houdt ook op dat vlak de gemoederen goed bezig. Met alle scheldpartijen van dien. Ik lees en geniet mee. Hoe dom kunnen mensen toch uit de hoek komen. Het heeft niet eens meer iets met voetbal te maken. En daar kunnen mensen zich al zo druk over maken. Soms kan ik het echt allemaal niet meer volgen.

Nou ja, vanavond eerst maar eens afwachten of het EK-avontuur voor Nederland door kan gaan. Ik zou het de horeca van harte gunnen. Het zou voor hen een mooie opsteker zijn als Nederland ver komt in het toernooi. En als ze dan nog schermen op mogen hangen, dan zou dat helemaal fantastisch zijn. Misschien kunnen we dan voorzichtig wat gaan vieren. Al was het maar dat Corona even wat minder ons leven in de war schopt. Maar laten we in vredesnaam met beide voeten op de grond blijven staan, de laatste keer dat Nederland iets won was in 1988. Toen speelde Berry van Aerle nog mee. Zo lang is dat al geleden.

Advertentie

5 gedachtes over “Oranjekoorts

 1. Slechts bij EK en WK neig ik tot kijken. Omdat ik me besef dat we dan de creme-de-la-creme van voetballende landen te zien krijgen. NL overtuigt me nog steeds niet. Ik was even onder de indruk van de Duitsers, vond gisteren de Denen geweldig. Maar als het weer over is, kijk ik geen wedstrijd meer. Max is meer mijn ding. En die mag van mij vanmiddag winnen. Vorige week werd ik heel blij door hem…

  Like

 2. Ik heb ook geen verstand van voetbal. Ik volg dat niet echt en kijk ook geen tv. Waar wij wonen, en dat is toch niet in een centrum of zo, heb je ook geen tv nodig om de voetbal te kunnen volgen. Je hoort het gewoon al van de heisa op de straat. Altijd leuk als de club van de supporters scoren en winnen. Toch heb ik altijd een beetje bang dat het plezier zal omslaan in ellende wanneer de ploeg zou verliezen, want mensen kunnen gekke dingen doen. Ik zorg er dan ook altijd voor dat al onze beestjes mooi binnenzitten als er een belangrijke match is.

  Like

 3. Ik houd mij verre van iets als oranjekoorts. Het boeit mij werkelijk niet. Het is natuurlijk een gotspe dat ik als Nederlander een afspraak moet verzetten omdat Duitsland dinsdagavond speelt. Maar goed, aanpassen heet dat.
  De Oosterburen verklaren overigens Nederland voor gek. Geen mondmasker meer? Alles weer open? Denken die Hollanders dat het virus plotseling helemaal weg is? Wat als de cijfers weer omhoog gaan? Die Hollanders pikken dan mogelijke nieuwe maatregelen nooit!
  Wat men hier ergerlijk vindt is dat Nederlanders massaal de grens overkomen om goedkoop te tanken en drank en/of sigaretten te kopen. Hen aanspreken op de plicht hier een masker te dragen is tegen dovemans oren gezegd. Het tempo waarmee men hier stapsgewijs zaken los laat, bevalt de Duitsers. Als het fout gaat is het niet nodig om de samenleving opnieuw in een lock down te zetten. Een stapje terug is dan voldoende.

  Like

  • Duitsland kent weinig beperkingen voor Nederlanders. Wel een medisch mondmasker op en bij gebruik horeca verplichte registratie. Ik was er gisteren (maandag) en het was er relaxed rustig. Maar de terrassen vol. Veelal Nederlanders die dubbelop gevaccineerd genoten van de rust bij de oosterburen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.