Natuurlijke vooruitgang

Tegenwoordig moet alles ‘natuurlijk’ gaan en zijn. Natuurlijk is het nieuwe toverwoord. Het lijkt vaak ook op een revival van wat vroeger gangbaar was. En begrijp me niet verkeerd, ik ben ook absoluut tegen pesticiden, verkeerde toevoegingen en chemische smaken. Maar, zoals met veel zaken, ben ik bang dat veel mensen weer doorslaan. Daarom was ik ook blij verrast toen ik het artikel van Thomas Oudman las. Hij schrijft over Alain Levinovitz en zijn boek Natural.

Daarin wordt het voorbeeld van de bij ons zo bekende banaan aangehaald. Een banaan is fruit, natuurlijk, gezond. Haribo-banaantjes, hoewel toch wel heel lekker, zijn dat niet. Toch zijn ze allebei helemaal uit levende organismen voortgekomen en zijn ze beide het resultaat van menselijke bewerking. Bananen zoals die in Nederland in de supermarkt liggen zijn veel groter dan wilde bananen, ze zijn zo gekweekt dat ze geen ‘pitjes’ hebben. Zonder die zaden zou de plant in de natuur niet kunnen overleven.

Ik hou van eerlijk eten. Groente uit het seizoen, het liefst recht van de boer. Dat is voor mij mogelijk omdat ik in een dorp woon, waar veel boeren een bord “te koop” bij hun erf hebben staan. In een klein dorpswinkeltje wordt alleen verkocht wat echt uit de streek komt. Ik eet ook nog steeds vlees. Wel minder dan vroeger, maar om het nu helemaal uit te bannen, dat gaat me echt te ver. Wel doe ik mijn best om zo verantwoord mogelijk te kopen.

Ik maak gebruik van de voordelen die de moderne tijd mij bieden. Ik neem ibuprofen als ik hoofdpijn heb. Mijn maatje probeert zijn clusterhoofdpijn onder controle te houden met de hulpmiddelen die hem worden geboden. Hij experimenteert niet met voeding, een neuroloog, gespecialiseerd op dit gebied, heeft hem bezworen dat dat geen zin heeft. Modern onderzoek heeft dat uitgewezen. En waarom zou je dat in twijfel trekken.

Natuurlijk, je moet kritisch blijven. Wat ‘iedereen’ doet, hoeft niet automatisch goed te zijn. Een hype is niet altijd vooruitgang.

Maar het is fijn om te lezen dat er mensen zijn die op een kritische manier vinden dat vooruitgang niet altijd verkeerd is. En dat je ook mag kiezen voor moderne technieken.  Oudman schrijft “Niet voor niets eindigt Levinovitz zijn boek met een ode aan de twijfel. Denk niet meteen dat iets goed is zodra je het woord ‘natuurlijk’ ziet. Maar verwerp ook niet alles waar het woord natuurlijk in voorkomt, want dan trap je in precies dezelfde val.”

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021
Advertentie

5 gedachtes over “Natuurlijke vooruitgang

  1. Consuminderen is niet zo verkeerd. Maar als we dat doen alsof wij hier op een soort Maduro-eiland leven kis het vrij onhandig. Minder hier houdt in meer daar… zo zit de wereld in elkaar. Bij de recente blokkade van het Suez-kanaal zagen oplettende nieuwsvolgers dat er ook schepen vol schapen in de file lagen. 170.000 dieren, in de meest vreselijke omstandigheden, omdat men voor het offerfeest van moslims zo nodig schapen wil slachten. Dan wordt je wellicht zelf vegetarisch, het verandert die cultuur echt niet. Een pijnstiller slikken is veelal praktisch en snel werkend. Je kunt het ook doen door kruiden te zoeken in het bos met dezelfde werking, maar ik ben geen tovenaar die magische kunsten heeft aangeleerd gekregen zoals Harry Potter op een of ander duister kasteel. Nee, wij moeten het doen met de Kruidvat en zo meer. Willen we de wereld echt beter maken moeten we domweg toe naar stoppen van de overbevolking. Je kunt ermee beginnen in Nederland…tuurlijk, maar 99,99% van de rest van de wereld stopt echt niet. En daar heb je het kernprobleem van alle ellende meteen te pakken….Realisme is ook een vorm van geloof. IK belijd dat….:) Fijne Paasdagen! En eet ze!

    Like

  2. Als men onder natuurlijk verstaat om terug te gaan naar een verleden dat ook zijn voor en nadelen had dan pas ik. Waar mensen vroeger massaal aan stierven is dat door de moderne zorg tot een minimum herleid. Bio is misschien beter maar voor heel wat mensen onbetaalbaar. Dierenleed hoe dan ook moet vermeden worden. De stress in de slachthuizen is gigantisch. Maar iedereen is tevreden dat die dieren toch ne keer op een wei hebben mogen staan in plaats van die reuzestallen. Leg het die lammetjes maar uit.
    Geniet van de eitjes en de paasdagen maar met mate natuurlijk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.