Daar gaan we weer

We zijn er vroeg bij dit jaar, de mussen vallen nog van het dak en het hele internet wordt al weer overspoeld met de zwarte pietendiscussie. Nou ja, met de discussie die wordt gevoerd met als excuus zwarte piet. Want daar gaat het al lang niet meer over. Partijen met de meest extreme denkbeelden gebruiken het kinderfeest om een platform te creëren waarop ze ongelimiteerd gal kunnen spuwen. En het gaat van links naar rechts. Als we elkaar maar kunnen ergeren, dan is het goed. Ik heb me ook voorgenomen om er op geen enkele manier aan deel te nemen.

Als kind vond ik Sinterklaas wel gezellig. Zeker toen we surprises voor elkaar gingen maken. Ik was redelijk bedreven in het schrijven van gedichten. Een surprise in elkaar knutselen ging me minder goed af. Het idee was er meestal wel maar om dat nou ook om te zetten in iets dat ergens op leek, nee, dat lukte niet zo goed. Maar ach, de bedoeling was goed. Het was een gezellige avond waarop we vaak eerst gingen gourmetten of fonduen. Verder zaten er helemaal geen bedoelingen achter. Sinterklaas en Zwarte Piet, dat waren twee fantasie-figuren. Net als de Kerstman en zijn rendieren. Nooit bij nagedacht dat mensen zich daardoor gekwetst konden voelen. En dat mag ook niet, dat kan nooit de bedoeling zijn van een kinderfeest.

Maar om het nu zo te misbruiken, dat is afschuwelijk. Op die manier is er ook geen normale discussie meer te voeren. Net als naar aanleiding van Black Lives Matter, of de discussie over de anderhalve meter maatschappij. Wat wordt de maatschappij toch intolerant. Wat is er toch gebeurd met het leven en laten leven.

Het lijkt wel of we op alle gebieden weer een hele stap terug hebben gedaan. Of het nu gaat om de kleur van je huid of je seksuele geaardheid, er zijn altijd mensen die er een probleem mee hebben. Zomaar. Niet dat ze je kennen, dat is ook helemaal niet nodig. “Je bent anders dan ik, dus ik ben tegen jou. En dat zet ik gewoon op internet.” Waarna anderen zich weer geroepen voelen om iets te bedenken waarop ze de schrijver kunnen aanvallen. En na een hele riedel scheldkanonnades weet niemand meer wat de aanleiding was. Gelukkig zijn we wel allemaal gekwetst, het doel is dus bereikt.

Bah. Mijn eerste reactie is “ik stop met social media” maar dat is niet de oplossing. Daarom blijf ik gewoon roepen dat we toleranter moeten zijn. En dat diversiteit de maatschappij juist mooi maakt. Ik denk dat het toverwoord ‘respect’ zou moeten zijn. Voor iedereen, ook mensen die anders zijn dan ik. Zou het ooit zo ver komen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Advertentie

4 gedachtes over “Daar gaan we weer

 1. Helemaal met je eens, t is sowieso al belachelijk dat het zo’n discussie is. Het tolerante Nederland zoals de gemiddelde Nederlander het hier vind is vlot aan het verdwijnen

  Like

 2. Het is relatief simpel. Respect moet je verdienen. En wie hier komt wonen en meent dat alles wat men niet leuk vindt moet worden aangepast heeft de verkeerde beslissing genomen. Overigens is ons land lang niet zo racistisch als sommige extreme figuren ons willen doen voorkomen. Immers, de open grenzen zorgen dat elke dag nog steeds mensen uit o.a. Afrika zich hier melden voor een uitkering of kans op een betaalde baan. In een racistische staat doet men dat echt niet. Wit-Rusland een aardig voorbeeld. Daarnaast heeft ons land een joods/christelijke traditie en geen islamitische. De invloed van al die nieuwe stromingen op de media, ook de traditionele, is zodanig dat je weerstand mag verwachten. laten we niet vergeten, terreur is geen voorbeeld van op juiste wijze je respect verdienen. Voor mij was 9/11 een eye opener net als de moord op Fortuyn en nog veel meer die op journalist Theo van Gogh. Het vrije woord van de ander met moord en geweld de kop indrukken heeft alle verhoudingen op scherp gezet. Daardoor is een debat niet meer mogelijk. En dat komt niet door bepaalde politici, dat zijn onderstromingen van mensen die mensen dat hun mening en politieke overtuiging dominant moet zijn. Ik schreef al vaker over feiten. 1 en 1 is twee! Nooit 3 omdat iemand meent dat dit beter uitkomt omwille van het milieu of integratie. Sorry dat ik even een brede reactie gaf, maar het ligt mij altijd enigermate zwaar op de maag….

  Like

 3. Wat soms een opmerkelijke constatering lijkt te zijn, blijkt uit te monden in een publiekelijk kinderachtig gehakketak.
  De regie van de discussie is kwijt en deze vloeit uit in een welles/nietes verharding.
  Het ware kaliber van de partijen komt zwart-wit boven tafel, helaas!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.