Boeren

pitch-fork-3068529_1280

Je kunt geen nieuwssite aanklikken tegenwoordig of je ziet hoe slecht de boeren in Nederland zorgen voor hun veestapel en hun gewassen. Sterker nog, alle problemen met het milieu zijn echt hun schuld. Kijk maar hoe ze met al die trekkers de wegen blokkeren. Wat denken ze nu, dat een file geen uitlaatgas veroorzaakt?

Maar de meeste mensen tegenwoordig weten niet eens meer waar hun eten vandaan komt. Een tomatenplant? Hoezo, tomaten koop je toch in een plastic bakje bij de supermarkt? Komkommers, groeien die aan een plant? Als kinderen tegenwoordig koeien tekenen op school, is er altijd wel één die de kleur lila gebruikt. Lang leve de Milka chocolade. We eten wel vlees maar we willen niet zien waar het vandaan komt. Het moet bij de slager in kant en klare bakjes te koop zijn. Of bij de supermarkt in de aanbieding, dat is natuurlijk nog beter.

Mijn vader was onderwijzer in een klein boerendorpje. Wij mochten wel eens mee als hij bij mensen in het dorp op bezoek ging. Mijn moeder haalde er haar verse eieren en groenten. We keken onze ogen uit als er lammetjes waren. Ik weet ook nog heel goed dat eens per jaar een bezoek werd gebracht aan een kippenboerderij. Mijn moeder kocht haantjes. ’s Morgens liepen ze nog rond, ’s middags gingen ze bij ons in de vriezer. Vreemd? Nee helemaal niet. Wij kinderen kregen in ieder geval het besef bijgebracht dat het niet zomaar iets was. Dat je respect moest hebben voor hetgeen je op je bord kreeg. En dat je niet zomaar dingen weg gooide.

En bovendien, de smaak van die kip was vele malen beter dan die van de kip die je tegenwoordig in de supermarkt koopt. Een kip van het formaat kleine kalkoen verandert in de pan in een kuikentje. De plas water die je overhoudt, voegt ook niet veel toe aan de smaak.

Hetzelfde geldt voor groenten. Misschien klinkt het als zeuren maar tomaten hebben eigenlijk geen smaak meer. Het uiterlijk is veel belangrijker dan de smaak, als ze maar mooi rond en rood zijn is het goed.

Ik kan me voorstellen dat er best boerenbedrijven zijn waar het niet zo nauw wordt genomen met hygiëne en dierenwelzijn. En dat er best akkerbouwers zijn die de grond uitputten en volspuiten met pesticiden die eigenlijk niet meer kunnen in deze tijd. Maar zolang wij Nederlanders ‘zuunig’ blijven en ‘geen cent te veel hoor’ willen betalen voor onze maaltijden, zullen er altijd boeren zijn die proberen hieraan tegemoet te komen zonder zelf kopje onder te gaan. En ik ben ervan overtuigd dat de meeste boeren trots zijn op hun bedrijf en wat zij doen. Daar moeten wij als consument veel meer respect voor hebben.

Ik denk dat het milieu en onze omgeving iets is waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn. Tenslotte wonen we samen in dit kleine kneuterige landje. Het heeft geen zin te wijzen naar één doelgroep, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Laten we het dan ook samen oplossen.

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Boeren

  1. Het is relatief simpel. Dit landje aan de Noordzee kan bewezen door planologen en economen ongeveer 10-11 miljoen mensen aan. Dan zitten we ‘vol’. We zijn nu op weg naar 20 miljoen. Hoezo stikstof/CO2 uitstoot?? We benoemen in de gekleurde media veelal wel de ‘metingen’, ‘oorzaken’ en ‘gevolgen’ maar verzwijgen het echte probleem, overbevolking! Want daardoor verstenen we Nederland in rap tempo, krijgen daardoor alleen al enorme uitstootproblemen of hele provincies vol met gesubsidieerde windmolens. Net zoals je terecht aanhaalt komt vlees niet uit de fabriek in de supermarkt maar zijn het de kadavers van beesten die we in stukken gehakt opeten. Maar dat geldt ook voor de meeste Teslarijders/voor-de-bijtelling die menen een milieuvriendelijk vervoermiddel van de baas te rijden omdat de stroom ‘ergens vandaan komt’. De opwekking heeft hun belangstelling niet net zo min als de delving van grondstoffen in Afrikaanse kobaltmijnen. Ver van mijn bedshow. Dat boeren meer bijdragen aan de stikstofproblematiek is waar. Maar de reden waarom wordt verzwegen. En dan laat ik de smaak maar even voor wat hij is. Als ik zie wat er nu al aan buitenlands fruit en niet te vergeten groenten in de supermarkten ligt weten we dat globalisering het toverwoord is. En dat is vaak geen goed nieuws voor ons allen….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.