Suiker

pick-and-mix-171342_1920

Als kind kreeg ik van mijn moeder wel eens felgekleurde zuurtjes. Mijn zussen en ik deden een wedstrijdje wie de meest blauwe of rode tong had. De snoepjes op zich waren eigenlijk niet eens zo heel lekker. Het ging om de kleur. Waarschijnlijk zat er megaveel kleurstof in, ik weet het niet. Ik geloof ook niet dat mijn moeder zich er zoveel zorgen om maakte. We kregen ze niet iedere dag en ze werden ruim gecompenseerd door bruine boterhammen met kaas.

Tegenwoordig zijn dergelijke snoepjes zwaar verboden. Suiker is het nieuwe vergif. Van rode snoepjes word je agressief en blauwe snoepjes, laten we daar helemaal maar over zwijgen. Toch wel jammer voor de kinderen van nu. Als er toentertijd kinderen jarig waren, werd er in de klas getrakteerd op dropveters of spekken. Ik heb geen idee wat er tegenwoordig getrakteerd wordt. Volgens mij zitten zelfs in mandarijntjes te veel suikers. Op televisie zie ik dat het glazuur spontaan van mijn tanden springt als ik alleen nog maar kijk naar een banaan.

Wij gingen vroeger in de meimaand naar de Hasseltse kapel in Tilburg. Niet omdat we zo devoot waren, maar omdat er in die maand overal snoepkraampjes stonden om dat kleine kapelletje. Het was een waar walhalla voor ons kinderen. Je wist niet waar je moest kijken en wat je moest kiezen. Zuurballen, kaneelstokken, spekken, stroopsoldaatjes. Te veel om op te noemen. Ik weet dat het nog bestaat maar ik vind het al bijna een wonder dat het nog niet is verboden door de suikerpolitie. Waarschijnlijk worden de ouders die de kraampjes bezoeken verguisd door ouders die zich meer verantwoordelijk noemen.

Er waren in mijn kindertijd wel meer kinderen met een slecht gebit, dat wel. Maar ook dat heeft voor mijn gevoel meer te maken met het schoonheidsideaal van deze tijd. Tenslotte hoor je er als kind niet bij als je geen beugel hebt gehad.

Frisdrank had mijn moeder eigenlijk nooit in huis. We kregen thee, als we uit school kwamen. En gewone melk bij het eten. Maar misschien heeft iemand uitgevonden dat dat ook niet goed was. Je weet maar nooit. Waarmee ik nog altijd niet wil zeggen dat vroeger alles beter was, helemaal niet. Maar op sommige gebieden was het wel wat relaxter.

 

 

 

 

 

Advertentie

3 gedachtes over “Suiker

 1. Slappe thee met veel suiker en een slobber melk, dat is wat wij vroeger thuis dronken.

  De snoepjes waren er ook, maar met mate.

  Tja, de toevoegingen bij ons drinken, eten en snoepgoed van nu is vooral goed voor de fabrikanten.

  Stille groet,

  Like

 2. Er is een suikerhetze gaande. Suiker, koolhydraten, zetmelen, allemaal gif. Ik denk dat het wel losloopt. Met mate, maar dat is het toverwoord bij alles, natuurlijk .
  Ik denk dat ik volgend jaar mei toch eens ga kijken bij dat Tilburgse kapelletje…. 🙂

  Like

 3. Het wordt allemaal nogal overdreven tegenwoordig. Bureau-deskundigen onderzoeken van alles en maken uitslagen bekend van een onderzoek naar of 1&1 echt wel 2 is. En als dat bij 0,00001% niet zo is wordt dat de uitslag. Ik denk dat van iets teveel nemen of eten, niet goed is. Maar alles met mate moet kunnen. Als we die regel toepassen blijft er ook weinig over om weg te gooien. Een euvel van onze welvaartsmaatschappij. Overigens heb ik ooit vernietigende resultaten gezien over het nuttigen van gewone melk. Heel slecht voor ons. Niks witte motor. Net suiker dat spul. Dus ook maar met mate….en dan nog de magere soort…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.