Eigenwijs

Eigenwijze mensen heb je in soorten en maten. Ik behoor daar ook toe, ik geef het direct toe. Ik ben een eigenwijs mens. Mijn maatje kon zich daar af en toe behoorlijk aan ergeren, ik weet het namelijk vrij snel beter. Althans, dat denk ik dan. Mijn maatje bewees dan mijn ongelijk en ik moest toegeven. Waarna hij me goedmoedig uitlachte.

Maar als ik weer eens met een eigenwijze actie geconfronteerd word, dan komt de herinnering aan mijn schoonvader toch wel regelmatig bovendrijven. Mijn schoonvader, opa Willem, zoals mijn nichtjes hem noemden, was het prototype. Als je het woord ‘eigenwijs’ opzocht in de Dikke Van Dale, dan stond daar een foto van mijn schoonvader achter. Echt, onvoorstelbaar. Vaak ongehinderd door kennis van zaken belde hij de ene instantie na de andere. Daar waren wij dan gelukkig niet bij maar als hij vertelde wat hij allemaal gedaan had, zat ik toch wel met kromme tenen. En mijn maatje met plaatsvervangende schaamte. Hij was van het kaliber, wie tot tien kan tellen, kan de hele wereld bellen. En een vragend mens is maar even dom.

Maar mijn schoonvader deed het toch wel vanuit respect. Hij had gewoon vragen en wilde graag een antwoord. Tegenwoordig zijn mensen eigenwijs omdat ze het beter weten dan een ander. En ook helemaal geen interesse hebben in de mening van een ander. Het internet en met name dan de social media helpen daar natuurlijk enorm in mee. Mensen denken niet meer zelf na, het staat op Facebook dus dan is het waar. Maar de algoritmen zijn zo ingesteld dat je alleen maar voorgeschoteld krijgt waar je ooit naar gezocht hebt. Hoe de andere kant van de medaille er uit ziet, dat blijft voor jou onzichtbaar. Een kritisch mens onderzoekt dan ook of er nog meer kanten aan de zaak zitten. Helaas lijkt de meerderheid van de medemens alleen geïnteresseerd in het geven van kritiek, en niet in het kritisch onderzoeken of je wel alle feiten kent. Lijkt, zeg ik daarbij, want ik krijg wel steeds meer het gevoel dat alleen de schreeuwers maar gezien (en gehoord) worden. De weldenkende mens met een genuanceerde mening wordt vaak ondergesneeuwd.

Ik hoop dat degenen die echt de beslissingen moeten nemen ook met die mensen in gesprek gaan. Als is het alleen maar om ook de andere geluiden te horen.

En het is op zich niet erg om eigenwijs te zijn, aan jaknikkers heeft niemand wat. Maar het moet wel allemaal een beetje in verhouding blijven.

Advertentie

4 gedachtes over “Eigenwijs

 1. Mijn Blognaam geeft veel aan over hoe ik er in sta. Maar hoewel ik de mening stevig weet te verkondigen, veelal baseert die toch op feiten, ervaringen, onderzoek. Ik wandel niet achter mensen aan die menen de waarheid te verkondigen of wie het hardste schreeuwt. Gewoon even kijken hoe het zit en dan je plan trekken. Duiding van de geschiedenis is vaak een prima graadmeter om te zien hoe het nu en de toekomst zal gaan. Daarbij ben ik iemand die leugens altijd snel door weet te prikken en mensen die daarmee aan de gang blijven al snel uit de kring van bekenden of Sociale Media te mikken. Sorry hoor…daarvoor ben ik eigenwijs genoeg….:)

  Like

 2. Ja, dat is een bekend probleem. Hoe krijg je de zwijgende meerderheid je gelederen binnen? De ‘schreeuwers’, daar hoef je geen moeite voor te doen, maar die anderen heb je wel nodig voor een evenwichtig beeld. Veel dienstverlenende bedrijven zullen het wel herkennen: 80% van je tijd besteed je aan 20% van klanten, achterban, vertegenwoordiging etc.

  Like

 3. Ik ben wel wat eigenwijs ook, en hou mijn eigen mening erop na of schuif ‘het’ wat opzij, laat het open. Gelukkig, want van veel onderwerpen weet ik het naadje van de kous niet. Daarom gebruik ik de notitie “m.i.” nogal eens om mijn subjectieve kijk te onderstrepen.
  Deze spreuk vind ik goed:
  Een domme weet alles al; een wijze leert iedere dag bij.

  Ben tevreden met hoe ik momenteel ben, ….een tikje eigenwijs. 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.