Havermelk

Ik heb begrepen dat het tegenwoordig not done is om nog koemelk te drinken. Het is slecht voor het milieu, dieronvriendelijk en vooral, en dat is het belangrijkste, niet hip. Want de allerlaatste hype is tegenwoordig havermelk. Nou ben ik niet hip, verre van, maar wel erg nieuwsgierig. Havermelk, wat is dat nou weer.

Een rondje internet leerde me het volgende; havermelk is een van de meest populaire zuivelvrije melkalternatieven die momenteel op de markt te verkrijgen is. Het is een notenvrij veganistisch melkalternatief. Het is ook erg milieuvriendelijk, het is niet alleen veganistisch maar het maken vereist minder water en andere middelen dan het maken van vergelijkbare notenmelk.

Nou nou, eigenlijk schandalig dat ik het niet dagelijks drink. Dat ik me nog steeds te buiten ga aan koemelk. Volle koemelk zelfs nog wel. Ik heb nl. altijd geleerd dat je op het gebied van eten geen compromissen moet sluiten. Je eet het authentieke product (zo veel als mogelijk dan tenminste) of je eet het niet. De sojamelk die ik ooit eens per ongeluk had meegenomen, heb ik destijds ook griezelend door de gootsteen gegoten. Het zal aan mij liggen, maar ik vond het niet weg te krijgen.

Maar goed, havermelk dus. Enorm hip onder de millennials die de vraag naar dit product zo hooghouden dat het op plaatsen al uitverkocht is. Het schijnt zelfs dat er paniek is uitgebroken omdat de door hen veel bezochte horecazaken moeite hebben om aan de melk te komen. “Ze raken geheel van hun melk”, zouden mijn Vlaamse kennissen zeggen. Dus gaan we op zoek naar alternatieven voor het alternatief. Ik zag het fenomeen erwtenmelk al voorbijkomen. Ieder zijn meug.

Wat ik wel denk, is dat we dergelijke melk geen melk moeten noemen. Melk komt van een koe, notenmelk is geen melk. Maar dat heb ik ook met vegetarisch vlees. Vlees is van een dier, of je er nou voor bent of tegen om het op te eten. Vleesvervangers zijn prima, maar verzin er in vredesnaam een andere naam voor.

En ik vraag ook af hoe de mensen in mijn dorp gaan reageren als ik op het terrasje om een latte met havermelk vraag. En ik vrees dat ze na de uitleg zeggen “oh, un bakske koffie meej melk”. En bij zichzelf denken, “zeg dat dan, dom mens”.

Advertentie

6 gedachtes over “Havermelk

 1. Heb nog nooit van havermelk gehoord, maar ik drink en gebruik ook geen melk. Als ik melk drink dan is het karnemelk met suiker en anders niet.

  Like

 2. Enthousiast ben ik over de https://nieuwemelkboer.nl/.

  Melk, vlees, ik gebruik het beiden niet meer.
  Tja, de naamgeving is voor sommigen problematisch?
  Waarbij een juiste nieuwe naam tot nu toe nog niet gelukt is.

  Gesteggel over de juiste naam? Ik doe daar liever niet aan mee. Wel probeer ik zo diervriendelijk en natuurvriendelijk te leven.

  Optimistische groet,

  Like

 3. Omdat ik ooit een uitgebreide documentaire zag over hoe slecht koemelk eigenlijk voor ons is, ben ik met de consumptie vrijwel gestopt. Het milieu of veganisme kan mij zelden op andere gedachten brengen, gevolgschade voor het lijf wel. Nu drink ik nog wel eens chocolademelk met heel dunne melk als substantie en daar kan ik net aan mee leven. Roomboter ook beperkt. Maar andere melksoorten kunnen me niet zo bekoren. Havermerk zal voor sommige types best een alternatief zijn, ergens wordt het ook verbouwd en als we het met zijn allen gaan consumeren zal men elders in de wereld haver gaan verbouwen voor onze consumentenbehoeften. Los van mijn eigen mening en beslissingen is er ook nog de boer in Nederland. Die verdient een betere behandeling dan men nu krijgt vanuit extreem-linkse hoek. Je zou er bijna volle melk om gaan drinken….

  Like

 4. Havermelk is geen melk. Het zou in de supermarkt in een aparte kast gezet moeten worden. Samen met amandel- soja- of weet ik wat voor ‘melk’. Als echte melk schaam je je toch kapot als zoiets naast je staat? Je kan het overigens beter zelf maken: haver, water en een blender. Ben je 90% goedkoper uit, Ja, ik drink verse, volle melk. Zo van de boer en daar koop ik ook mijn eieren. Ja, ik gebruik roomboter en de kaas die ik eet wordt ook gemaakt van melk. Wordt alles dier- en milieuvriendelijk geproduceerd? Nee, maar dat is een kwestie van keuzes maken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.