Wateroverlast

We hielden het weerbericht nauwlettend in de gaten. Veel regen voorspeld in de Ardennen. En onze vakantie lag in het verschiet. Met alle Corona-toestanden is onze Engelandvakantie weer een jaar uitgesteld. Dus twee weken Ardennen was een heerlijk vooruitzicht. Allebei gevaccineerd, toch wat versoepelde maatregelen, wat kan ons gebeuren. Nou, enorm veel. Dat bleek.

Woensdag begon het al penibel te worden, de rivier was wild en het water steeg hard. We kregen berichten van de camping, waarschuwingen. Maar ja, niemand kon iets doen. Natuurgeweld hou je niet tegen. Op hoop van zegen dan maar.

Op donderdagmorgen kregen we een telefoontje. Wat wij onvoorstelbaar hadden gedacht, was gebeurd. De hele camping stond blank, er stond anderhalve meter water en alles was weggespoeld. Ook onze caravan. We keken elkaar verslagen aan. Weggespoeld, hoe kon dat nou. En hoe was het dan met de mensen die er op dat moment waren? Die lagen te slapen. Beetje bij beetje konden we ons een beeld vormen. Het water was gaan stijgen en op een gegeven moment was het zo hard gegaan dat er geen redden meer aan was. Er zaten mensen vast in hun caravan, die moesten door de brandweer met een bootje geëvacueerd worden. Wat een ellende. Geen stroom, geen voorzieningen, alles was weggevaagd.

Ons plekje. Wat verschrikkelijk. Het meest erge vonden we dat we niks konden doen. We konden er niet naar toe. Het terrein was niet toegankelijk en bovendien ook afgesloten door de brandweer. En wat wil je doen? Hozen? Wij zijn normaal altijd van het direct handelen maar nu zaten we machteloos thuis. Dit zijn we kwijt, dat zijn we kwijt. Contact houden was ook nog moeilijk, want zonder elektriciteit raken mobiele telefoons leeg.

Het is een onwerkelijke situatie, we hebben geen idee hoe het gaat aflopen en wanneer we weer naar de Amblève kunnen kijken zonder dat hij woest kolkend voorbij stroomt. Dat komt weer, dat weet ik zeker, alleen waarschijnlijk niet komende twee weken.

Ach, zei mijn maatje, het is te hopen dat de caravan in stukjes in Luik ligt. Dan hoeven we tenminste niet op te ruimen. Nou ja, laten we het dan in ieder geval maar proberen positief te benaderen. Tenslotte hebben we zelf niks en zijn het maar spullen. Maar ik heb er toch wel een traantje om gelaten.

6 gedachtes over “Wateroverlast

 1. Voor het merendeel van de mensen is die wateroverlast een ver van mijn bed show. Natuurlijk, het is allemaal erg, je zal er maar wonen maar echt raken doet het de meesten niet. Voor jullie is dat dus anders. Alle relativeringen ten spijt verliezen jullie toch iets wezenlijks. Dat wat daar was, is er niet meer. Het lijkt mij een unheimisch gevoel. Ik wens jullie sterkte.

  Like

 2. Nou, dit is wel heftig zeg. Los van alle leed en schade in de breedte spreekt een persoonlijke ervaring zeer aan. Ik hoop oprecht dat jullie goed verzekerd zijn voor die caravan en inboedel al zal de ware waarde natuurlijk zelden worden vergoed. Tegen dit soort weerfenomenen is ook weinig normaal menselijk gedrag opgewassen. Wij maakten ooit in 1980 mee dat onze vakantie in Limburg ook in het water viel. De Maas buiten de oevers en vele wegen daar afgesloten. Wij kozen toen maar voor versneld vertrek. Maar dat is toch anders dan dit….. Sterkte bij verwerking en afronding van het geheel…

  Like

 3. Ach lieve Machteld en Huub. Ik vind het verschrikkelijk voor iedereen die het treft maar voor jullie net zo goed het is jullie 2e thuis….maar eigenlijk je eerste thuis. Daar waar jullie jezelf zijn en ontspannen . Wij leven met jullie mee!!!

  Like

 4. Yip we snappen je gevoel.
  Ondanks dat wij druk waren onze kelder en garage weer droog te maken kwam het bericht van de camping en ook onze caravan als een extra donderslag.
  We hopen vrijdag even langs te kunnen gaan. Kijken of we kunnen helpen.

  Sterkte Machteld en Huub.

  Like

 5. Ja, de ver van mijn bed show.
  Het raakte zeer me dat mensen huilend over straat wegvluchtten voor het water. Dat hoorde ik op de radio; TV heb ik niet. Ook de foto’s in de krant::…… heftig. Nòg heftiger is dat live te moeten meemaken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.