Vertrouwen in de computer

Big data is hot op het moment. Alle data van over de hele wereld kan aan elkaar gekoppeld worden. Alles kan met elkaar vergeleken worden zodat de beste match tevoorschijn komt. En daar wordt dan een televisieprogramma van gemaakt. Je laat het Carlo Boszhard presenteren en het wordt geheid een kijkcijfer hit.

Waar heb ik het over? Over het programma Married at first Sight.

Ik kan me wel voorstellen waarom mensen ernaar kijken. Althans, dat denk ik. Volgens mij zijn er twee groepen, de mensen die kijken met plaatsvervangende schaamte en de mensen die kijken vanuit eerlijk leedvermaak. Ik zou zelf tot de laatste groep behoren. Alleen kan ik het geduld niet opbrengen om een uur naar dit gedoe te kijken.

Ik kan me alleen absoluut niet voorstellen dat je aan zo’n programma mee zou doen. Waarom doen mensen dat? Toch niet vanuit de echte veronderstelling dat je op deze manier je soulmate gaat vinden. Je stopt een hele riedel data in de computer, husselt er een beetje mee heen en weer en voilà, de perfecte match is geboren. Jongens, wat denk je zelf. Het is voor mensen al lastig genoeg om een relatie te onderhouden als je elkaar op een ‘normale’ manier hebt leren kennen. Zou het dan met iemand die je niet kent wel goed gaan? Ik hoor en lees natuurlijk hoe het de kandidaten zo’n beetje vergaat. En eerlijk is eerlijk, ik heb ook echt wel eens een aflevering gezien. Mensen die in eerste instantie verliefd over het strand lopen en de aflevering erna klagen over elkaar. Hij is saai, zij wil altijd haar zin hebben, hij houdt geen rekening met mijn gevoelens. Tja, het valt allemaal niet mee.

Natuurlijk smult het publiek van de grootste tegenstellingen. Daar zal in de montage ook echt wel rekening mee gehouden worden. Of ben ik nu een beetje te cynisch? En is het te achterdochtig om te denken dat de psychologen zeker hun best doen om twee gelijkgestemde mensen te koppelen maar dat de programmamakers toch hopen op wat meer vuurwerk van mensen die elkaar niet mogen? Want dat is toch wel beter voor de kijkcijfers.

Bij de versie van afgelopen seizoen heeft geen een huwelijk standgehouden. Jammer voor de mensen. misschien wel iets zeggend over de manier van data combineren. Niet alles kun je uit die trukendoos halen.

Want ik weet één ding zeker. De computer zou mij en mijn maatje nooit gematcht hebben. En toch zijn we volgend jaar al 35 jaar samen.

Juwelen en accessoires - BEJuwelen en accessoires - BE
Advertentie

4 gedachtes over “Vertrouwen in de computer

 1. De opnames van zo’n programma worden verknipt en geplakt om tot het juiste resultaat te komen. Zo worden woorden en zinnen uit hun verband gerukt. Dit alles voor de kijkcijfers. Wat er achteraf met de deelnemers gebeurt kan hen niets schelen. Je vraagt je af wat voor mensen aan zo’n programma deelnemen. Het is voyeurisme tot en met. Nu blijkt er een programma te bestaan waarin koppels samen uit de kleren gaan. Nee, niets voor mij.

  Like

 2. Als er indertijd al computers hadden bestaan die dit werk konden doen, waren vrouwlief en ik nooit bij elkaar gebracht. Totaal verschillend en toch na ontmoeting en samenwerken (collega’s bij een bank) aan elkaar gelijmd geraakt. Is het altijd koek en ei? Tuurlijk niet. Maar wel een goed stel. Heb je geen wetenschap bij nodig. Het maatjesgevoel, samen tegen de rest, elkaars goede karaktertrekken (h)erkennen en ook de minder goede. Plussen en minnen. De verliefdheidsstorm gaat meestal na een paar jaar liggen, het warme houden van of wellicht intens geven om…blijft. Respect voor elkaar en samen blijven werken aan het heden en de toekomst. Het is dat wat succes garandeert volgens mij. Het is en blijft werken. Ook al denk je dat roze wolken altijd bo ven je hangen als je jong en onbevangen bent…

  Like

 3. Al drie jaar geen werkende tv in huis en het bevalt prima. Als ik echt iets wil zien is dat via de computer re regelen. Geen tv meer was een bewuste keuze. Ergerde mij te vaak aan alle onechtheid, het zoeken naar sensatie en het nadoen van buitenlandse programma’s die daar vaak vele malen beter waren dan het aftreksel wat men hier presenteerde. Het leven zonder tv is een stuk plezieriger.
  Wat bezielt mensen om zich via de nulletjes en de enen van de computertaal zich te laten koppelen? Een uurtje fame of zichzelf volkomen belachelijk maken? Ieder moet doen wat hij of zij zelf wil maar soms zou je mensen tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Met dit programma is daar, naar mijn mening, alle aanleiding voor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.