Om je kapot te schamen

Inmiddels is er een week avondklok voorbij. Waarschijnlijk zullen veel mensen de start niet makkelijk vergeten. Rellen, vernielingen, aanvallen op de politie, taferelen waarvan de nuchtere Nederlander dacht dat ze alleen in het buitenland voor konden komen. Maar nee, ook in Nederland trok een groep de straat op om te laten weten dat zij het er niet mee eens waren. Waar mee? Geen idee, ze waren gewoon tegen.

Winkeliers, die toch al geen fijne tijd hebben, kregen het nog zwaarder te verduren. Politie werd nog zwaarder belast. Terwijl die mensen ook alleen maar hun werk doen. Een station werd vernield. Waarom in vredesnaam? Wat heeft de NS of ProRail verkeerd gedaan? Hebben zij het virus verspreid? Ik heb er met open mond naar gekeken. Wat waren dat toch voor mensen?

Dit heeft helemaal niks met Corona te maken. Het heeft te maken met de mentaliteit van een groep mensen die echt beneden peil is. Ik heb er eigenlijk niet eens woorden voor. Zijn deze mensen na de rellen thuisgekomen en hebben zij tegen hun moeder of vriendin/vriend gezegd  “zo, dat was nog eens een gezellig avondje, ik ben lekker met mijn vrienden op pad geweest.” En zijn ze toen tevreden achter hun bordje boerenkool met worst gekropen?

Ach die arme dame die met een bebloed gezicht in beeld kwam. Het was eigen schuld, ze had daar helemaal niet moeten zijn.

Een dag later was het weer raak. Randdebielen lieten zich inspireren door hun hersenloze voorgangers.

De dagen erna likten de steden hun wonden. Alles moest worden opgeruimd, de schade moest worden hersteld. Je wilt toch niet in de schoenen van zo’n winkelier staan die zijn winkel aantreft alsof er een bom is ontploft. Die ’s nachts wakker ligt omdat de stapel rekeningen steeds hoger wordt. Wat riepen die idioten? “Vandaag is alles gratis.” Nee, vandaag werd een hele hoge prijs betaald. Vandaag zag iedereen dat er in Nederland een groep mensen bestaat die het intellect heeft van een aardappel. Een kleine groep, gelukkig, maar groot genoeg om Nederland weer eens goed op de kaart te zetten. De Belgische collega’s die ik sprak, vroegen zich in alle ernst af wat er toch in Nederland aan de hand was.

Je schaamt je toch echt voor de rest van de wereld. En Trump is er niet meer om het te overtreffen met nog stommere acties. Echt, laten we als Nederland voorlopig maar heel wijselijk onze mond houden. En niet net doen of we het allemaal beter weten. Want de acties van afgelopen week, nee, dat had helemaal niets met gezond verstand, of zelfs maar met een greintje verstand te maken.

Advertentie

4 gedachtes over “Om je kapot te schamen

  1. Is dit nieuw? Nee! Toen in Duinlust (Den Haag) de vuurstapels werden verboden die men daar traditioneel op het strand in de fik stak, was het pure anarchie. Overgenomen door groepen die ook toen al dachten in ‘van jou is dus van mij’! ‘Verveelde jongeren’, veelal van allochtone herkomst maakten de zomer van 2020 gebruik van elke gelegenheid om ook toen al te vernielen en te plunderen. Bijna wekelijks gaan er auto’s in de fik, relt een bepaalde groep. De aanleiding is niet nodig, men stookt elkaar domweg op. Wat je nu zag was een reflex op wat er mis is in de samenleving. Vrijheid van Meningsuiting misbruikt, selectieve verboden op demonstraties (waarom BLM wel en anti-Corona-wappies niet??) overgenomen door lieden die voorbereid aan de strijd beginnen. Speciale kleding aan, wapens mee, een burgeroorlog in de dop. Als er dan geplunderd wordt weet ik genoeg. Ik kijk naar de koppies, luister naar de straattaal en weet dat dit niets van doen heeft met protesten tegen Coronamaatregelen als de avondklok. Gewoon stelen, vernielen en de politie belagen omdat die het gezag uitoefent. Heb je Trump niet voor nodig, hooguit wat 14-jerige (..) ophitsers. Overigens werd in de VS nog tijdens de inauguratie van Biden door Antifa een stad (ik meen Baltimore) op dezelfde wijze aangevallen. Zij willen ook Biden niet maar de anarchie. Kijk, en dat is de onderliggende stroming die dit veroorzaakt…..Heb je figuren als Engel niet voor nodig….

    Like

  2. Je scheert rellers en demonstranten over één kam. De dame met het bebloede gezicht, dat je dat eigen schuld noemt… voel eens in je hart. Deze dame was bij de vreedzame demonstratie op het plein, waar niets gebeurde, de rellers, dat was pas later en dat veroordeel ik zeker. Maar dat je van een meisje dat daar gewoon stond en dat op zo’n grove manier mishandeld wordt door een waterkanon zegt dat het eigen schuld is… Kennelijk vinden de ‘volgers’ noem ik jullie maar even, dat ze een 100% keuze moeten maken, voor of tegen, maar zo zwart wit is het niet. Maar daarvoor moet je je iets verder verdiept hebben dan alleen de krant of het journaal, want het verhaal is iets langer en minder simpel dan dat. Denk nog eens na voordat je zegt: eigen schuld, dikke bult. Of eigenlijk, schedelbreuk en 15 hechtingen….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.