Recepten van vroeger

veggie food

Vegan is tegenwoordig het toverwoord in de keuken. Je kunt geen tijdschrift openslaan of geen website bezoeken of je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Alles moet verantwoord en vegetarisch. Vlees is iets dat niet meer kan. We hebben vervangers en we eten groenten. Vervangers, het klinkt bijna als sciencefiction. Dan denk ik terug aan het eten dat mijn moeder vroeger op tafel zette. We aten bijna iedere dag vlees, aardappelen en groente. In het weekend werd dit wel eens vervangen door nasi, iets nieuws in die tijd, of stevige soep. Maar in de week, als we naar school gingen en mijn vader moest werken, dan aten we Hollandse kost. Dat kon ook in de vorm van een ovenschotel, ik herinner me nog de prei- met aardappelpureeschotel. Wat mijn moeder er verder bij deed, heb ik eigenlijk nooit gevraagd. Maar het was wel heel lekker. Gewoon eenvoudig en eerlijk eten. Daar was toen nog niks mis mee. We aten bitterkoekjespudding, custardsaus over warme appels, suiker in overvloed. Dat was toen nog niet slecht. En eigenlijk was het ook niet slecht, want niet alles kwam uit een potje. Niet alles was chemisch behandeld met allerlei toevoegingen en e-nummers. Je kon het ook niet zo heel lang bewaren, eten bedierf eerder dan nu.

Ik weet ook zeker dat wij geen plofkip aten. Want mijn moeder wist precies waar het eten vandaan kwam. Ze haalde haar groenten en eieren bij boeren uit de buurt. Vlees kwam van de slager. Er kwam een man langs de deur met mosterd. Ik weet het nog goed, wij noemden hem oneerbiedig het mosterdmannetje en hij reed in een donkergroene NSU. Dat is allemaal verleden tijd, tegenwoordig kopen we alles in de supermarkt. NSU’s zijn niet meer zichtbaar in het straatbeeld. De boodschappen worden thuis bezorgd, dat wel, net als vroeger, maar toch is het anders. We weten niet meer waar ons eten vandaan komt. Supermarkten beconcurreren elkaar kapot. Ten koste van dierenwelzijn.

Maar uiteindelijk is het onze eigen schuld. Zolang wij niet meer willen betalen voor onze kippenpootjes, zullen er altijd misstanden blijven. En dat is iets waar ik wel rekening mee probeer te houden. Ik ben me er van bewust dat er veel dierenleed verborgen zit achter een plofkip. Kiloknallers zul je bij ons niet aantreffen. Liever minder en dan eerlijk.

Natuurlijk eten wij ook volgens de moderne richtlijnen. Niet te vet, niet te veel zout, veel groente. Maar als iedereen geniet van de erwtensoep die ik maak volgens het oude recept van mijn moeder, dan is dat voor mij toch wel een compliment. En dan zijn de food-influencers toch echt even vergeten.

Advertentie

3 gedachtes over “Recepten van vroeger

  1. Alleen… diervriendelijk of “eerlijk” vlees bestaat niet. Ook al heeft een dier veel ruimte gehad, het ervaart alsnog veel stress in de laatste uren voor de slacht. Alsnog worden de dieren telkens kunstmatig geinsemineerd, en zijn dus telkens blijvend zwanger totdat ze doodgaan. Alsnog worden kalfjes zo snel mogelijk bij de moeder weggehaald. Koeien gillen hierbij luid. Alsnog zijn dieren op die manier doorgefokt dat ze zo snel mogelijk groot en vet worden. Alsnog worden alle haantjes doodgemaakt bij de geboorte, simpelweg omdat ze niets kunnen betekenen in de voedselindustrie (ze leggen geen eieren en zijn niet gefokt om op te eten). Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook zijn de dieren veel intelligenter dan je denkt. Zo zijn varkens waarschijnlijk intelligenter dan honden. Deze redenen op vlak van dieren en nog veel meer, en klimaatredenen en gezondheidsredenen hebben mij er toe gezet veganist te worden. Leestip: Ooit aten we dieren van Roanne van Voorst.

    Like

  2. Vervelend is dat veel veganistisch eten echt niet lekker oogt of is. Opgevoed met af en toe vlees in de week, want dat was echt niet normaal in de 50’s elke dag, en vis op vrijdag vanwege het katholieke voorschrift, eet ik niet zoveel vlees als voorheen maar helemaal zonder is ook wel iets. Vegetariers zijn overigens ook niet per definitie gezonder dan vleeseters. Was vroeger nog wel een argument. Maar dierenleed is ook wel een dingetje natuurlijk. Gelukkig komt ons vlees uit de supermarkt of van de slager en die koopt het vast in een of andere fabriek…:)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.