Ruim toch gewoon op, die rotzooi.

In de Amerikaanse staat Colorado is eindelijk een rendier gevangen dat al twee jaar rondliep met een zware autoband om zijn nek. Het verwijderen van de band moest onder narcose en zelfs het gewei van het rendier moest afgesneden worden. Het scheelt het arme dier 16 kilo meeslepen nu hij bevrijd is. En ik vraag me af, waarom gooi je zo’n band gewoon in de natuur. Denk je dan helemaal niet na over de consequenties daarvan?

Volgens natuurbeheerders is het niet voor het eerst dat een dier in menselijk afval verstrikt raakt. Zo zagen ze eerder al herten, elanden, beren en andere dieren verward in onder andere schommels, hangmatten, waslijnen, vakantieverlichting, meubels, wasmanden, voetbaldoelen en volleybalnetten.

Onvoorstelbaar, wat een troep er verdwijnt in de natuur. Ik las dat er ongeveer een vrachtwagen plastic per minuut in de oceaan verdwijnt. Op internet gaan opnames rond van rondzwevend plastic. En van zeehonden, schildpadden en andere dieren die verstrikt raken in deze ellende en alleen als ze geluk hebben gered worden.

Mijn zussen en ik leerden vroeger thuis dat je geen troep in de natuur mocht gooien. Als je het mee kon nemen op de heenweg, kon je het ook meedragen op de terugweg. Natuurlijk waren wij niet de enigen. En gelukkig zijn er ook tegenwoordig mensen die zo door hun ouders worden opgevoed.  Er is een jongeman, Boyan Slat, die niet gaat voor het grote geld dat hij met zijn intelligentie ongetwijfeld kan verdienen, maar die zichzelf ten doel heeft gesteld om de aarde een beetje schoner te maken. Met zijn bedrijf Ocean Cleanup heeft hij al bijna een miljoen kilo afval uit de zeeën en rivieren gehaald. Een miljoen kilo, dat is onvoorstelbaar veel. Wie gooit dat dan toch allemaal ìn de zee. Waar komt dat dan allemaal vandaan. Moeten we ons daar dan eens niet over buigen en kijken of we daar iets aan kunnen veranderen.

Misschien kunnen we starten met het verminderen van verpakkingen. Die blisterverpakkingen zijn toch al iedereen een doorn in het oog. Een normaal mens krijgt die al niet open, laat staan mensen die of niet handig zijn of last hebben van een verminderde handfunctie. Dat laatste is onderzocht, dat verzin ik niet. Dat eerste ook niet trouwens, dat is eigen ondervinding. Het is te hopen dat daar eindelijk eens aandacht voor komt.

En op die manier is een verbetering van het milieu ook gelijk een verbetering van het gebruiksgemak.

Advertentie

4 gedachtes over “Ruim toch gewoon op, die rotzooi.

 1. Dit weekend las ik een uitgebreid artikel over afval: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/achter-de-rommel-rond-deze-haagse-afvalcontainer-schuilen-de-problemen-van-de-stad~bb3f9aaad/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

  Zelf loop ik dagelijks mijn opruimrondje door de straat. En doe ik veel verpakkingsvrij inkopen bij https://verpakkingsvrijvegan.nl/ en https://www.pieter-pot.nl/

  Kortom ik deel jouw zorgen!

  Bezorgde groet,

  Like

 2. Primair; dat vele afval in de zee wordt in sommige landen gewoon per kiepauto of spoorwagon bewust geloost in rivieren of zee. Het milieudenken daar nog lang niet ingedaald. Secundair; het start bij de verpakkingen die we inderdaad vaak ongevraagd geleverd krijgen. Ik snap niks van in plastic verpakte komkommers. Van in vacuum-plastic verpakte inktpatronen voor printers, om er maar een paar te noemen. Gelukkig hebben we langzaam aan het besef om statiegeld te heffen op plastic flessen. Net als in Duitsland waar men dit systeem al heel lang heeft. Hadden wij vroeger wel op glazen flessen. Maar dat plastic zagen we als wegwerpproduct en dat deden we dan ook massaal. Vergis je niet dat het in de mens zit om afval te dumpen. Ondanks (of juist door..) ondergrondse afvalcontainers, gescheiden afvalbakken en zo meer, zie ik nog steeds dat bepaalde lieden hele bankstellen gewoon on straat dumpen of bouwafval en menen dat dit wel door ‘iemand’ wordt opgehaald. Omdat men weigert dat spul weg te brengen naar de plekken waar het thuishoort. Geld speelt dan een rol, zeker ook egoisme of puur asociaal denken. Dan zie ik ook vaak dat de gemeentereinigers er best met een petje naar gooien. Werd de straat vroeger echt geveegd? Nu blaast men afval bij elkaar, ook als het stormt, dan komt er een veegwagentje en die neemt 50% van dat spul mee. De rest verwaait weer. Inefficient! Prullenbakken in onze grote stad zijn niet talrijk, klein van stuk en worden weinig geleegd. Resultaat, veel troep er omheen, katten en vogels vreten er van en trekken de boel stuk, ratten doen de rest. Kortom, er is de overheid ook wel iets aan te rekenen op dit punt. Goedwillenden zijn in de minderheid zo lijkt het vaak..

  Like

 3. Het is onvoorstelbaar! ‘God heeft vreemde kostgangers.’
  Ben zelf ook zo opgevoed….. niks op de straat gooien. Loop ook wel eens vuil te rapen met grijpertje in de straat, om iets tegengas te geven aan, en voorbeeld te geven voor andersdenkenden. Het is vechten tegen een overmacht, een onuitputtelijke lading zooi! Sommigen zien het niet, die zooi. Ik heb er een oog voor gekregen en erger me (gelukkig niet al te veel) aan de zooi.
  Onwetendheid, het niet beseffen en het bagatelliseren van een wezenlijk probleem. Tevens die klakkeloze redenering van “wat maakt het uit, ’n blikje meer of minder op straat”, en de verantwoording zo wegwuiven.
  ‘Samen, met z’n allen gaan we het maken.’ 😦
  Hoop op nog meer (maat-)regels als statiegeld op plastic flessen e.d.!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.